Jean-Marie BOOMPUTTE

Jean-Marie BOOMPUTTE

De liefde voor het vak begon al heel vroeg:  als kind heeft Jean-Marie altijd getekend en geschilderd.  Hij heeft drie jaar aan het Gentse St-Lucasinstituut gestudeerd en later avondcursussen gevolgd in Waver en Watermael-Bosvoorde, na zijn verhuis van het Gentse naar Wallonië.
Vertrouwd en geografisch verwant met de Latemse School, kunnen we in zijn beginperiode niet de invloed van Permeke ontkennen:  hij schilderde massieve boerenfiguren en aardekleuren.  Vanaf ’90 verdwijnen de boerenkielen en verschijnen mensen die hij rondom zich waarnam:  les bourgeois, les bons vivants.  Dit door de raad van een leraar ‘kijk rondom u, ga op een terras zitten’.  Zittend op een terras werd hij vooral gefascineerd door chique dames op naaldhakken.  Ze droegen Burberry-motieven en typerende accessoires zoals handtassen van gerenommeerde merken, ofwel veel te klein ofwel veel te groot.  Hermes, Louis Vuitton, Delvaux: statussymbolen.
Die schildert Boomputte.  De vrouwen meestal blond, volslank maar sympathiek.  Hun jurken lijken te strak en zijn vaak opvallend rood, net zoals hun schoentjes die te klein zijn en voorzien van te hoge hakken.  Ze willen gezien worden en zijn er duidelijk op uit hun charmes te tonen door hun décolté en het piepkleine afzakkende schouderbandje van hun kleed, uitdagend en sensueel.  Het zijn vooral die vrouwen die de aantrekkingskracht van het schilderij vormen.  De heren zijn aanmatigend, gearriveerd, maken een minder vrolijke en minder complexloze indruk en gaan wel eens gebukt onder de gedachte van ‘willen maar niet kunnen’.  Ze doen vooral een poging om er op zijn zondags uit te zien.
Boomputte reveleert geen grote drama’s, hij schetst een alledaagse, eenvoudige  situatie, waarin een bepaalde spanning aanwezig is, en waarin beide geslachten figureren.  We ontwaren een voorkeur voor extremiteiten, humor, ongebreidelde zeggingskracht, gedurfde speelsheid, als in een triviaal stripverhaal.

Sinds kort schildert de kunstenaar ook abstracten:  schitterend kleurenpalet, veel blauw, architectonische perfectie.  Misschien heeft deze metamorfose te maken met de totale ommekeer in zijn leven.  Boomputte woont en werkt nl. reeds heel wat jaren in Portugal.

Jean-Marie Boomputte heeft in zijn carrière over de hele wereld geëxposeerd: van de Brusselse Zavel, over Parijs en Denemarken, Nederland, Duitsland, Portugal en Zwitserland, tot in Miami, Chicago, Massachussets en New York.
In 2002 kreeg hij zelfs van Wilfried Meert, de organisator van het atletiekevenement ‘Memorial Van Damme’ de opdracht de affiche te ontwerpen voor de Memorial.  Het werd het bekende volslanke damesfiguurtje, in Adidas broekje en een hemdje van Louis Vuitton, opnieuw tegen een helrode achtergrond.  Het oorspronkelijke doek zou later openbaar geveild worden voor een goed doel.